Welkom op mijn blog

In dit blog wil ik met enige regelmaat gedachten ordenen en anderen de gelegenheid geven daarop te reageren. Steeds meer kom ik onder de indruk van de reikwijdte van genade; dat het echt alle facetten van het leven raakt; en dat ik er een beginneling in ben. Tegelijk dat ik merk hoe verbluffend mooi het is en dat ik wil groeien in genade. Ten diepste geloof ik dat de hele wereld dat zou moeten doen. Maar ja, dan moet je eerst Jezus leren kennen.

woensdag 15 september 2010

Mijn 'bekering' - de vergeten dimensie - de toekomst van de kerk

Wat is het meest belangrijke moment in het leven met God tot nu toe geweest? Een vraag die ik mezelf stelde in de derde preek over het thema Leven met God (aan de hand van Exodus 33).
Ik denk dat ik zo'n 23 jaar was en bezig met mijn opleiding in Kampen. Het boek Desiring God van John Piper ontdekte mij aan een voor mij totaal nieuwe dimensie in geloven: leven met God is mooi en om van te genieten.
Raar eigenlijk als ik er op terugkijk. Was geloven daarvoor dan niet fijn? Zo sterk is het ook weer niet. Maar daarvoor werd mijn geloof door heel andere dingen getypeerd. Een oppassend leven, een scherpe blik op de manier van leven van anderen (kritisch!), trouw zijn in de betrokkenheid bij de kerk, ernstig werk maken van het christelijke leven. Het was vooral een met name serieus gebeuren, dat geloven en naar de kerk gaan.
Vreugde en genieten hadden in mijn beleving maar een zeer beperkte plek.
Ik werd geacht in de waarheid van de bijbel en de betrouwbaarheid van de belijdenis te geloven.
Weinig aandacht was er voor de affectieve kant. Dat wat er met je gebeurde en wat het met je deed. Dat liet ruimte voor een betrouwbaar christenleven, zoals het hoorde, zonder dat het hart er bij was.
Natuurlijk was dat niet zo bedoeld. En toch.... Recent vroeg ik een gereformeerd christen wat er zo aantrekkelijk/mooi is aan het leven met God. De 70+ er antwoordde: daar gaat het helemaal niet om. Het gaat er om dat je voor God leeft. Een opvallend antwoord. Het leven met God had volgens hem vooral te maken met de dingen die ik hierboven beschreef. Naadloos!
De vreugde zal er best zijn bij mensen van die generatie, maar ik hoor of zie het zo weinig. Het heeft een rol maar meer aan de rand. De kracht van de insteek van Piper vind ik juist dat hij vreugde als horend bij het centrum poneert. Door te genieten van God geef je Hem de eer. En in het genieten komt dat hele leven (met ethische keuzes) vanzelf van de grond. Maar dan is het hart, het gevoel, de binnenkant er wel helemaal bij. Vreugde dus in het centrum en niet aan de rand als bijeffect.
Precies deze dingen kom ik tegen in het nieuwste boek van Aad Kamsteeg De kerk die leeft.9789055604357_front.jpg
Een feest van herkenning! De schrijvers uit de puriteinse traditie en hedendaagse mensen als Piper, Keller, etc. hebben op hem (en inmiddels meerdere jaren ook op mij) een buitengewoon verfrissende en vernieuwende invloed gehad.
Jarenlang is met argwaan omgegaan met de gevoelsmatige kant van het geloof. Het gevoel zou een terrein zijn waar de duivel makkelijk voet aan de grond krijgt. Makkelijker dan in het heldere verstand. Principieel vind ik dat een misvatting. Het hele wezen van een mens -gevoel, verstand en de wil- zijn kwetsbaar en ontvankelijk voor een scheve schaats. De gedachte dat het gevoel kwetsbaarder zou zijn is in zich een voorbeeld van zo'n scheve schaats.
Ik sta er van te kijken hoeveel mensen met grote vreugde en vaak ook ontroering reageren op het evangelie van puur genade en de vreugde over en vervulling in God.
Ik sta er tegelijk van te kijken hoeveel collega's die dimensie laten liggen. Veel preken eindigen helaas in een morele toepassing. Tegenwoordig woon ik regelmatig de dienst bij vanuit de kerkbank en ik hoor zelf - en ik hoor natijd van mede kerkgangers - hoe dat soort preken mensen onaangeraakt laat. Als zelfs een tekst als Psalm 139 eindigt in een morele les dat we standvastig moeten blijven opkomen voor de beschermwaardigheid van het leven..., dan ga je volgens mij volledig voorbij aan de dimensie van verwondering en genieten en aanbidding. Psalm 139 is geen moreel betoog over een noodzakelijke houding in deze 'paarse' samenleving. Het is een lied dat je wil meenemen in verwondering en diepe vervulling vanwege Gods liefdevolle, gedetailleerde betrokkenheid op je leven.
Voor mij zijn deze ontdekkingen zo fundamenteel dat ik durf te stellen dat de toekomst van de kerk mede bepaalt gaat worden door de mate van verwondering, vreugde en aanbidding van God.

6 opmerkingen:

 1. Heel mooi!
  Jaap, ik bid je al schrijvend toe dat deze woorden gaan werken in Hengelo.
  Man, wat moet je door de bagger soms, zo te lezen! Dank aan God die je, andermaal zo te lezen, daarvoor de kracht en wijsheid geeft.

  David Heek

  BeantwoordenVerwijderen
 2. David, deze blog raakt heel sterk mijn roepingsgevoel om naar Hengelo te gaan. Naast dit soort dingen die mij echt zorgen baren kom ik ongelooflijk veel verlangen tegen in de gemeente. Dat is echt gaaf! Ik hoop en bid dat ik een instrument mag zijn om dat verlangen een bedding te geven in de gemeente. Dat is ook weer zo gaaf aan dit werk. Dynamiek van het evangelie in de praktijk.
  Misschien iets voor jou?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Jaap!

  Wat een mooie en eerlijke blog heb je geschreven! Ik ben het helemaal met je eens! Ik wens je Gods zegen om in je nieuwe gemeente te laten zien en horen dat het dienen van God een enorm voorrecht is! Laat de vreugde van de Heer je kracht zijn:)

  Veel zegen!

  PS. Misschien een idee om een AIA-project te starten om de vreugde compleet te maken;)?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Marije,
  AIA staat in de steigers. Zomer 2011 gaat het draaien. In de aanloop een intensieve bezinning op missie met de hele gemeente. Start met vriendendiensten in de loop van 2011, toerusting van individuele gemeenteleden om te getuigen (cursus Evangelisatie Explosie).
  Wordt een dynamisch seizoen.
  Jij ook alle goeds en zegen!
  Jaap

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha, lekker man! Helemaal een volmondig amen van deze kant van Zijn prachtige aardbol.

  Goed, ik ga weer even genieten van Gods werk hiero!
  Gert

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Jaap,

  Verandering in de kerk en in je leven, ja wel nodig, maar af en toe zo moeilijk. Bij mij is het zelf begonnen op het moment dat ik de alpha volgde. De wereld stond even letterlijk op zijn kop want ik dacht dat ik al die tijd verkeerd had gedaan. Maar het is juist een leerschool geweest een stuk vorming en onderwijs die nodig zijn om op latere leeftijd goed te kunnen onderscheiden.

  Het is inderdaad een gegeven feit dat we in Hengelo "honger"hebben naar meer. Ik hoorde op een gegeven moment niet meer de genade en ik mistte de toepassing op vandaag de dag. Maar als er nu weer een preek tussen zit waarvan ik zoiets heb wat heb ik hier aan? dan denk ik aan het einde van de dienst; ik heb heerlijk gezongen tot eer van God en ik heb de zegen ontvangen en dan is het goed. Dan is het misschien wel zo dat anderen dit wel moesten horen. En de Heilige Geest opent mijn ogen en oren wel voor de dingen die ik wel moet horen.

  Geloven is af en toe een strijd omdat je dingen en gewoonten los moet laten en andere zaken voor in de plaats laten komen.

  Het is daarom ook goed dat je vanuit de kerkbanken zelf hoort wat een preek met mensen doet. We hebben jarenlang in de zelfde trend preken gehoord dat je op een gegeven de genade niet meer hoort. Jouw voorganger hier in Hengelo heeft al een begin gemaakt, maar ook dat is met veel strijd gepaard gegaan.

  Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik ook moeite had met veranderingen omdat de gewoonten er zo ingeslepen zaten. Maar nu ben ik er blij mee. En dat komt ook omdat ik er open voor ben gaan staan en dan gebeurd er heel wat met je.Maar dat is te veel om over uit te wijken.

  Wat dat betreft, herken ik wel veel. Jij leeft je kinderen en de gemeente voor op een zelfde manier zoals mijn moeder mij als kind zijnde en nu nog, voorleeft.

  Hartelijke groet, Thea

  BeantwoordenVerwijderen